Sunday, 1 January 2012

Langkahku semakin kecil..tahun 2012 ini...

Salam to all readers and beautiful bride to be...

miza tak buat entry last pun untuk tahun lepas..sebab kemalasan melanda diri...

but the first entry for this year..i have to..even only Allah knows how dup dap...

cepat sangat masa berlalu...kadang2 rasa...ya allah dah bulan 11...ya allah dah 31.12.11...perancangan allah yang kita semua tak tahu...

azam tahun baru ni...memang dah lama benda ni tertulis sejak tahun baru islam lagi...1 muhharam hari tuh..hanya miza yang masih belum mencatat dalam satu lembaran utk di jadikan kenangan...konon2 otak ni cam albert einstien la leh ingat macam2...heheh...

hehe...miza selalu gak skodeng fanpage mr.irmidrza...ok azam tahun baru dia...meh tengok apa dia tulis...

"aku berazam menjadi anak yang soleh. Nak bukak bisnes dan meluaskan rangkaian, nak g umrah dan nak pergi kursus kawen..."


pergi kursus kawen...ok yeay!!! hahah...ade improvement nampaknyer...heheh...ado2 aje kan pakcik tuh..
hehe...

matlamat tahun 2012 ada 3 kata kunci...amal...cinta...dan akhlak....apakah itu??? 

ok meh miza terang apa 3 kata kunci itu..

AMAL



the most hardest thing to maintain...orang kata istiqamah...susah nak maintain amal ni...apa2 la amalan...dari segi keduniaan..mahu pun akhirat...antara amal yang miza akan cuba perbaiki...ialah :
  • semestinya baca buku dan jurnal2 yang berlambak..ok target after this 1 hari 2 jurnal mesti abis...
itu dari segi keduniaan skitla...then kalu leh...utk ukhrawi ni..
  • semestinya baca quran..yang semakin lama...aduhh...semakin banyak godaan....
  • last but not least amalan harian yang kadang2 pasti lupa nak buat...minum air pagi2 satu gelas after bangun utk awet muda...
  • dan juga yang plaing liat ko nak buat miza...adalah consistency amek supplement yang berbotol2 itu...waarrgggh...
dan kesimpulannya...akar segala kata kunci ini adalah RAJIN DAN ISTIQAMAH...

ok aja-aja fighting!!!!


second thing 

AKHLAK



bila cakap bab akhlak ni..hmm memang susah juga la nak kata...i.allah tahun ni azam nak memperbaiki akhlak..

sebab akhlak ni mencerminkan siapa kata...

ni kira antara persediaan sebelum kahwin dan juga berumah tangga...wajib...ini harus di ambil berat...

dengan akhlak ni juga la kita nak didik anak2...kedepan giler pikir nya...heheh..

ok sebenarnye nak kata...

i.allah tahun ni nak perbaiki..
  • menjadi anak yang solehah..
  • menjadi isteri yang solehah...
dua perkara di atas..nampak cam senang...eja..s.o.l.e.h.a.h...tapi nak buat...aduuuiiiyaaiii...banyak la halangan nye nnt..

tapi takpela...kita cuba ubah skit2..yg plg penting nak ubah sikap kelam kabut miza..hahah..ok azam tahun ni nak jadi orang yang tenang skit...hehehe...

tolong saya ya mr.irmidrza...thanx to him...he teach me a lot...even sometimes fuhh berperang gak la..heheh..ok berperang manje..takder keluar machine gun sume...ehhe..

last sekali...


C.I.N.T.A

cantikkan..nak jadikan trademark miza la ni..


alhamdullilah..allah beri dia..untuk miza...tak semua manusia ni sempurna..tapi cukupla sekadar dia mampu untuk membimbing...dah syukur bagi miza...


i.allah target yang memang heheh...excited skit nak citer...pasti nya jadi isteri mr.irmidrza...


banyak benda perlu setel..


macam2 persiapan...


miza pun tak tersangka dia nak buka mulut kata nak kawen hujung tahun ni...


tapi bila dia dah buka mulut...ok miza sangat suka hati...heheh...


antara persiapan cinta :


fizikal 


lose weight miza...harus...kene dan wajib!!! mulai bulan ini...start diet balik..hmmm nnt miza citer camner miza diet ok...


rawatan seluruh badan..muka setel tgh dalam proses...bleaching and whitening teeth...otw...badan maintainkan badan dan harus menjaga segalanya dari sekarang


rohani


research tentang membina hubungan dan keluarga yang islamiyah juga bahagia...


mental 


owhhh part paling sukar...


sebabnya nak sediakan mental yang selama ini..hidup memang single...tak kisah leh wat ape sajer...skang ni dah kene pikir tanggungjawab lain...


may allah bless me..and tolong miza...


so for whatever reason even tahun lepas...tahun ni..tahun akan datang..mesti ada something yang kita perbaiki..even sedikit...


sebab bagi miza...itulah kepuasan dalam dunia..yang allah beri...memperbaiki dalam menjadi khalifah dia...


so last but not least...


semoga tahun 2012 ini akan banyak senyum dan indahnya...kerana tahun ni tahun sukar bagi miza...


banyak benda yang nak kene fokus...


bnda yang besar and berat miza kene tumpu pertama study and final exam...same goes to him...hmmm dahla masing2 dekat2 nak exam...wahhh takut miza bila pikir...semoga allah tolong kami berdua..permudahkan segala urusan kami...segalanya...


second yang besar..nak jadi isteri dia...hmmm lagi sekali...semoga allah permudahkan segalanya...


last thing...




miza akan berusaha dan sentiasa berdoa menjadi kekasih..teman...isteri..umi pada anaknya...sampai akhir hayat..kerana...dirinya terlalu istimewa..buat miza...

5 comments:

Cik SaL said...

miza share2 diet itu..nk tau jugak...heeeeee

mrs irmidrza to be said...

boleh2...nnt miza share ok!! =)

Cik Azizah said...

moga berjaya miza...aja2 fighting!!

Shakina Farhan said...

kina pun dalam proses nak whiteningkan gigi ni..hehe..selamat tahun baru miza!

mrs irmidrza to be said...

cik azizah : ok thanx dear!!

kina : oh ye siyes? kina gi dentist ke? murah tak? huhuhu