Saturday, 25 February 2012

Postponed to 2013 or not??

Salam to all readers and beautiful bride to be...


miza tak tahu nak bagitahu korang ke?? bad news i can say...

hmm...

maybe i'm cant be the 2012 bride to be...maybe we have to postponed it to 2013...but sume pun unsure..penat kan?? hahah...rasa cam nyesal lak bukak blog ni..ahhah..nway..i will keep sharing the ideas bout wedding..if miza ade masa..=)

reason why...

i cant say much..its all about our future...

sedih..hmm...little bit...but allah knows best...=)


One Dream Veil Contest

Salam to all readers and beautiful bride to be..

 

napela mood skang sangat tak best utk blog?? why?? weyo?? hati ini bertanya2 dan mengapa ia terjadi...huhu...sorry girls..mood sangat tak best lately nih..hmm...

this entry just to show my thanx to Puan Fainie...sebab sudi ajak miza join contest one dream veil contest dia..=) thank you sis...miza sangat  appreciate..

hahah...bercakap pasal veil ni..berkali2 masuk contest veil ni..tak menang2..hahaha...rasa nak gelak pun ade gak...sebabnyer...cam Allah tahu2 jer and terasa di perli2 takyah la pakai benda2 ni semua...hahaha...

miza jenis yang simple...so kalu takder...memang jawabnyer..takderla miza pakai..heheh...i will wear something look nice and simple but still sedap la mata yang melihat..

mood tengah tak berangan nak jadi puteri cindarella puteri balqis tuh yang cam lemau je kan..heheh..

dah2..Puan Fainie kata...heheh..sis fainie cakap...jangan wat essay..hahaha...tapi miza dah separuh dah berceloteh..heheh..

ok2...staright to the point..

who wants to get your dream veil?? please put up ur hand??

simple jer...meh jom check ape sis fainie nyer arahan..heheh..

awal2 dah bagitau prize die...hehe..

Prize:
An exclusive custom made veil as per your request.

Interested to join? It's so easy and simple...just klik gambar kat atas tu yer b2b sume..heheh..

  • Be her follower on Adria Cottage & ChintaAidaIskandar
  • Post a veil picture with a magic word. (That's mean, 1 picture and 1 word caption. No need an essay) (senang kan?? heheh...tapi bab caption tu yang lemah nih..eheh..nway miza dah letak pic kat bawah...nak tengok..jom!! )
  • Share with or tag a B2B 2012 and inform her about this
  • Drop a comment below to notify me, so i can visit u back
  • Didn't have blog? No worries, you may email me at fainie_riz@yahoo.com

Competition conditions:
  • Brides and grooms who will get married in this year
  • Participation of the whole Malaysia are welcomed
  • Closing date for entries on 31 March 2012
  • Judgement is based on creativity and uniqueness.
  • All judges decisions are final

ok the picture and the caption...

simple is me...mine is always simple
because for me
“The ability to simplify means to eliminate the unnecessary so that the necessary may speak.” 
yes she is so simple that day but very gorgeous!!!

sory sis...can this be the caption?? hehe...can rite?? heheh..
hehehe...mengade giler caption..huhu..hahaha..let's the picture talk to you ok!! 

ok miza tag all bride to be in malaysia
including you sis hazy


Wednesday, 22 February 2012

Wordless wednesday

Salam to all readers and beautiful bride to be..

see what both of us are thinking right now...

yesterday both of us dream this..heheh..


huhu...bestnyer mimpi banyak duit...tunjuk je itu dan ini...yeay!! you are mine !!

hahaha...mengarut

Knitting hantaran tutorial part II

Salam to all readers and beautiful bride to be...


hai semua...sungguh miza tak sangka akhirnye berjaya lari dari blog ni..bape hari dah tak update...bile bukak blog..ramai yang sudi komen dan suh miza update blog...huuu..terharu rasenye..huhu..

see what i'm doing now?? heheh..of course my little experiment project for knitting...

dalam kesibukan dunia belajar...miza sempat gak lari buat benda alah ni..hahah..sebabnyer...miza penat ngadap buku medic yang banyak giler kene hafal and paham...besala tuh..nnt bile dah keje penat ngadap patient lak kan..

update kali ni nak beri link pada sis nyomel tentang tutorial for knitting..

knitting memang perlu ketekunan dan kesabaran..yang minat dan sabar je la yang leh terus tetap teguh tengok tutorial tuh..hahah..

after searching and research tentang knitting ni...ok meh miza ajar skit asas die..

knitting in malay ialah mengait...dia ade dua jenis..satu jarum dan dua jarum..yang miza belajar ni kait dua jarum..

4 basic yang harus kita tahu ialah jenis jahitan dia..1st time miza belajar..memang tak pahamla...banyak giler istilah dia yang miza tak paham..huhu..

so google and google inilah hasilnya...miza jumpa satu tutorial yang agak slow boleh kita belajar...but for me..yang betul2 tak tahu asas die..memang gelabah la..tangan terkial2..mula2 miza belajar..memang tergeliat tangan ni..heheh..so pada yang mula2 nak belajar miza rasa baik mahirkan yang asas tu dulu..

ok ape yang asas?

asasnye ade 4..

cast on
knit stitch
purl stitch
bind off or cast off..

2 yang atas tuh miza dah boleh..kire laju gak la..tangan nih..yang 2 bawah tuh..huhu..agak susah skit..heheh..

so kat mane korang leh tutorial die..klik di sini

website miza bagi ni..memang sume ade..asas yang 4 tuh...korang godek2 la..yang miza bagi link tuh..dienyer perkenalan kepada beginner yang nak belajar knitting...=)

okla sampai sini saje...miza kena beransur dan mengundur diri..since miza nyer pale berat giler..tengah demam sebenarnyer...

ok next projek miza..are below..insyaallah...if allah izin miza and ade masa..heheh..

 

and below...baby socks..heheh..sape mommy2 yang nak baby sock dari miza sila angkat tangan.heheh..takderla miza main2..silap2 aribulan baby tuh dah besar..baru siap..hahha..


heheh...comel tak gambar bawah ni..heheh...sape ade bela kucing tak leh knitting..heheh..sebabnyer..silap2 aribulan...dia kirai sume jahitan kiter and main bola yarn tuh..heheh

tapi kucing ni sangat baik..heheh...apela die renung tuh..heheh..si gemok yang comel...waaa bestnyer sape nak hadiahkan miza kucing yang gemok!! huhu...

Friday, 17 February 2012

Knitting for hantaran...

Salam to all readers and beautiful bride to be..

heheh...quick postla...


sangat penat lately..nak share banyak benda..tapi otak sangat penat..heheh..

ok miza tengah buat projek knitting..

hahhaha...

1st time nak belajar..sebabnyer nampak kat daiso alat2 knitting ni..sebab baru nak cuba so kiter gune sume yang murah2..heheh

senang je sebenarnyer nak belajar..tapi tergeliat gak la tangan ni..hahah..

miza belajar dari youtube semuanya..yela takder orang nak ajar..kita belajar la sendiri..tapi kene pandai cari sebab ade yang ajar cepat yang masyaallah..huhu...

ape miza nak buat hantaran..heheh..nanti korang tengokla hasilnya..4 bulan dari sekarang..hahaha..=)

kalu sape tengok citer korea..memang akan terkena kemaruk nak mengait ni sekejap..hahah...

Monday, 13 February 2012

Photographer & videographer : Muda vs Veteran

Salam to all readers and beautiful bride to be..


Pelik sungguh tajuk miza malam ni...

entah kenapa miza terpikir benda ni...mana satu yang best..muda ke veteran???

huhu..tak leh blah sungguh soalan...habih den kene kejar ngan OP OV seluruh malaysia..hahah..

miza terpikir sebabnye..miza ternampak ade satu videographer ni..kalau korang kenal...wandet videographer...dari dulu miza nak tanya..bape pakej die sume..huuu..

ahaha..jakun aku..tapi segan sebabnyer...dia cam pangkat ayah miza ja..sat gi nak wat pose2 orang2 muda ala2 korea tuh kang...miza segan..hahaha..

jadinya..terkubur niat ku disitu..huu..

tapi mungkin ade yang selesa sebab rasa cam ayah yang rakam saat indah kiter...who knows..sebab sume orang lain2 kan..huhu...

tapi korang jangan menyangka setenang2 air di paya tiada buaya..betul ke peribahasa ni??

wandet ni..kire hebat gak..sebabnyer die kire orang veteran yang merakam sume filem2 yang lama..

and of course miza nyer budget..silalah sedar diri wahai miza ku sayang..haha..

hehe...kalu uncle wandet terbaca blog ku...huhu...maaf ya uncle wandet...siyess kagumm tapi segan..huhu..selingan iklan sebentar walau miza tahu for sure takkan ade sape nak baca blog ni..huhu...

ok berbalik pada isu ini..

mana korang pilih???

and kenapa??

everyone ade dienyer prinsip kan..

yang veteran ni..of course...hasil pun veteran gak kan..

yang muda2 ni..bukan nak kata hasil tak veteran ya...

both have their own advantange..

dari segi bab2 kesopanan dan ketatasusilaan..hahaah...

of course la yang veteran ni..miza akan terautomatik sopan & menjaga tatasusila..hahah..

yang muda ni..al maklumla..mungkin pangkat abang or sama baya..leh la kiter relax skit time pose tuh....bukan bermakna tak sopan..tapi dienye feeling tuh lain skit kot..

yang veteran ni...


pendek kata miza segan...ok full stop..no need to explain anymoree...huhu...

yang muda..
hahaah...confirm mr.irmidrza tak mahu hire kalu ade photographer and videographer hensem camni..huhu..sebabnye miza memang fan orang korea..hahah..

still miza segan...but still i can bare for the sake nak dapat gambar and video yang cantik..heheh..

so korangnyer pilihan??? muda or veteran??



Sunday, 12 February 2012

Wanita...

Salam to all readers and beautiful bride to be..

sebelum melelapkan mata...

let's read this..ape yang Allah firman buat kita wanita...DIA terlalu menyayangi kita...sebelum kita dijadikan DIA sudah berfikir itu dan ini..

tapi pernah ke kita berfikir tentangNYA setiap saat..

masya allah...rasa kecik baca firmanNYA..tak layak rasa meminjam segalanya dari DIA...


Profile Picture


Allah S.W.T berfirman:

"Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku 



membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia, namun, harus cukup lembut untuk memberikan 


kenyamanan."



"Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan 



mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh."


"Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya 



bersikap sangat menyakiti hatinya."


"Aku memberinya kekuatan untuk menyokong suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang 



rusuk suaminya untuk melindungi hatinya."


"Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa seorang suami yang baik takkan pernah 


menyakiti isterinya, tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya 


tanpa ragu."


"Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan. Ini adalah khusus miliknya untuk digunakan 


bilapun ia perlukan."


"Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya,apa yang ia tampilkan, atau 


bagaimana ia menyisir rambutnya.Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya, kerana itulah pintu 


hatinya, tempat dimana cinta itu ada."


"CINTANYA TANPA SYARAT. HANYA ADA SATU YANG KURANG DARI WANITA,DIA 


SELALU LUPA BETAPA BERHARGANYA DIA..."




semoga allah menjadikan kita seorang isteri...wanita...ibu yang solehah...contoh pada anak2..juga muslimah 


yang beriman pada jalan DIA...ameien...

Jubah nikah

Salam to all readers and beautiful bride to be..



malam ni tibe2 miza rasa nak share pakaian nikah kami nanti..to tell the truth..miza memang seorang yang sangat simple..nak kuar gi mana2 pun..tak der secalit mekap pun kat muka ni..hahah..sebabnyer miza memang tak suke mekap..even suke tengok orang mekap cantik2..

pernah miza berangan nak beli alat make up..yer..miza pernah la gi bobby brown..gi mac..konon2 nak beli mekap..hahaah..hampeh..nasib baik kawan beli..huhu..dapat la merasa camner di makeup kan..huu...kalu tak mesti orang jual mekap tu mengamuk..hahah..

berangan miza ni sekejap jer..tapi die nyer buat..tuhan je la yang tahu kan..heheh..

so time nikah nanti..miza nak both of us pakai jubah..hahah..biarlah nampak alim skit pakcik tuh..huhu..

nak suh die pakai baju melayu..hmm..macam2 alasan die bagi..tak suke..rimas..camner tuh..nak kawen nanti..adehh..susah betul...die suke cotton..tapi tak cantikla cotton buat baju melayu..so miza dapat idea...suh die pakai jubah...senang...tapi tak tahula die setuju ke tak..ni hanya idea miza sorang2..

tak bagi tahu pun ngan dia lagi..huhu..tak tahula kenapa...miza rasa orang lelaki pakai jubah lagi hensem dari baju melayu..hahhaha...boleh tak??

so time nikah nanti insyaallah both of us will wearing jubah..milky off white light2 cream...






inilah baju idaman miza..tapi bile pkir nak buat baju beribu2..huu..ku pendamkan hasrat hati..tanpa share dengan sape..hanya di blog ini..menjadi tatapan sendiri..


cantik tak kalu pakai baju wane hitam time nikah?? cantik gak kan..elegant.. hahaha...buat benda ngarut...ngamuk mak miza..huu
ok la korang....sampai sini jer..

miza tengah wat projek nak buat barang hantaran suprise utk mr.irmidrza...huhu..

Saturday, 11 February 2012

entry jemaah miza for mila,erin,uya,renee,syida,fiza :Selamat pengantin baru sayang...=)

Salam to all readers and beautiful bride to be..

even i dont know who are you in the reality world..but from your writing...i think..i know a little bit about you..

i know..i'm still a human...who have my own lack..forgive me..

for the last

i wish all you...

specially made for MILA...ERIN...RENEE...UYA...FIZA ZAINOL..SYIDA...


yang baru melansungkan perkahwinan...i wish all of you the best and may allah ease you in this most beautiful step ever...

present to all of you this good song...may allah be with you all the time..


ok this is the last song from me...before i leave...semoga allah merahmati kamu semua...
wish all the best to all b2b...

sepi untuk seketika...bye semua b2b

Salam to all readers and beautiful bride to be..

will leave all of your for a while...

may allah help all of you...

to all the b2b yang dah kawen..especially to mila..erin..reenee..uya and lain2...miza wish you all the best dear...melangkah ke alam yang penuh indah ini..

will up another entry pada semua yang baru melansungkan perkahwinan before i leave...


Barangan bayi murah dari UK for moms to be and ex-B2B

Salam to all readers and especially for EX-beautiful bride to be..

this entry is for selingan special to ex bride to be and all moms to be!!!

Elqays's Closet ade menjual barangan bayi  original dari UK

berminat untuk membeli barangan baby???

ok jom klik sini