Wednesday, 19 September 2012

its hard to decide : dillema for tudung

salam to all readers and beautiful bride to be...

alhamdullillah...25 years..allah grant me a beautiful journey as a muslim in this duniya...i must say grateful and thank you ALLAH...

tapi everyday pasti ada ujian yang beri utk kita learn something..hanya orang yang sombong dan rugi je yang tak mahu learn from ujian yang allah beri dan menyalahkan setiap manusia di atas muka bumi...

so today as usual...allah give me a lesson...lesson for me to learn...=)

ok intro about my day today dah tamat...

lets talk about wedding prep..

hmmm tudung...

miza cerewet...yes i'm too fussy...tak nak itu..tak nak ini..nak yang itu..nak yang ini...tapi i'm fussy with certain things yang memang i have to..bukan la fussy tak bertempat...

nak cari tudung yang betul2 menepati citarasa miza yang sememangnya pakai tudung besar ni memangla payah...

memang ramai orang jual...tapi entahla hati tetap kata...bukan diri saya...saya bukan begitu...

ok kadang2 memang teringin dan jeles dengan orang bergaya sakan dan boleh kata the  vogue la...tapi bila pikir...

dirimu tetap dirimu..allah dah tetap dan memilih memang insan bernama ini akan menjadi insan sekian2..

ok saya full stop dan akur dengan diri yang memang sejak dari bangku sekolah memang jenis yang tak kisah...huhu...

umur dah tua ni je la baru nak mula2 cebur diri skit2 at least i loook simple dan kemas...that's it...itu pegangan saya...

nak tengok orang lain...itu orang lain...saya memang tidak boleh menjadi orang lain...kalau cuba jadi tak betul rupanye...hahah...ok penah try tu yang berani cakap...huhu..

ok sekarang ni utk tudung nikah...

yes pening!!!

sebabnye baju tu jenis chiffon...


kalau pakai tudung yang bukan chiffon...dianye keayuan akan tercalar sedikit..hahah..mengada sungguh..


miza dok pikir nak pakai tudung lycra heliza pakai...sebab tudung tuh je la yang menepati ciri2 miza..tapi dok pikir...boleh ke...masuk ke lycra dgn chiffon...adehla..pening...


pastu 1 lagi jenis kain adalah satin...i love this fabric...even before this satin shawl glamor..miza sangat suka tudung jenis ini...sebab dia comel...tapi yela dulu mana ada fabric ni..jarang...sekarang je dah berlambak2 orang jual...



my friend's sister denabahrin...like her tudung..simple...maybe nnt cntct dia suh dia ajar camner nak pakai tudung gaya ni..hahah..ntah ape2 miza ni...tu pun nak suh orang ajar..haha..

pening kan??

hahah...korang ada idea...tudung ape paling best nak pakai time nikah...yang tetap nmpak keayuan dia..hehe..

okla sweety semua..have to go...mata dah terlalu berat...need to sleep...

18 comments:

Alang Atie said...

chiffon is recommended i think, nampak lembut je..tp nak pakai tu tahap kepayahan nye wallahua'lam..
lycra for me its a bit...sometimes la kan it will really shows our bust shape. but, terpulang if dpt kain tebal ckit. satin is superhard kot nak bentuk kat muka..if tak pandai, mesti dia akan terkedepan2 bahagian muka tu. skit2 kena tarik ke blakang..huhu..
cuba try tudung awning kecik and selendang chiffon.

neng ana said...

Saya nak pakai tudung halfmoon macam Radiusite tu..hehe. Dah buat entry tudung sy ;p

http://neng-ana.blogspot.com/2012/09/nikah-shawl.html

hdsykn said...

eh sama lah dilema kita!

Huda rasa miza seswai satin mcm Dena tu kot, sebab bentuk muka miza kan mcm kecik bulat comel macam tu..mesti nmpk sweet :)

sbb huda ade jugak kengkawan bertudung besar (my sis pun), slalu nmpk satin lah cantik on nikah's day.

in my opinion la hehe.

nuha hayati said...

guna la chiffon miza..cantik..doublekan fabric tu utk avoid jarang. sure sweet punye :)

Cik Tqah said...

Gofor chiffon..blh refer my tudung..nikah n reception..2 2 menutup dada..hihi

SarahSyafiq said...

sarah suka chiffon.lembut nak buat gaya pun senang.tudung heliza tu cantik sgt.

~Fara~ said...

salam miza.. sama la dgn fara.. dilema pikir ttg tudung.. fara pun mcm nak try gaya tudung heliza tu.. menepati ciri2 muslimah kan? =)

Firuz SR said...

Salam,
saya rasa ikut bentuk muka kot. dn keselesaan. ada orang sesuai.ada tak sesuai pakai yang ni.test and try.minta pendapat famili dan kawan2.

Syazlina Khairuddin said...

nice cara bertudung pengantin yg last tu..ehee

elqays jannah said...

alang : hee tu la..rasa nak chiffon..tapi suka yg style heliza..tapi dlm hati nak satin..haha..pastu pening tak tahu nak pilih ape...

elqays jannah said...

neng ana: miza suka tgk..tapi takut tak reti belit2 la...hahah

elqays jannah said...

huda: yes!! haha...sebab huda dah tgk miza..heee...will go for satin i.allah for nikah...chiffon bakal dipikirkan..hee

elqays jannah said...

nuha : yes will go for chiffon tuk sanding i.allah..tapi tuhan je la berperang sat gi nak belit2..haha..

elqays jannah said...

c.tqah : thanx dear...will look for it..dah tgk2 gak kat blog tqah..hehe..

elqays jannah said...

sarah : senang bentuk ekk?

elqays jannah said...

fara : yes dear..we have to go for ciri2 muslimah..heheh

elqays jannah said...

firuz : tanya mak la jawabnye..saya sorang je perempuan..tanya adik laki..banyak sgt songeh kang..ahah

elqays jannah said...

syazlina : kan..sangat2 suka..