Tuesday, 8 November 2011

IDEA bilik pengantin

Salam to all readers..

i'm back for a while..just to share an idea regarding the 'bilik pengantin' @ bride's bedroom..hahah..benda lain belum settle..ni yang pikir dulu..

idea ni datang bile semalam tengok2 umah baru kami di salak tinggi..pasni tak jadi orang KL dah..jadi orang salak tinggi..bila nak pindah tuh..sebenarnye lambat lagi..sebab my mom still kerja kat putrajaya..so kami terpaksa duduk dulu putrajaya tuh..tapi ape2 pun..i'm still want to get married in that house..sentimental skit kan..heheh..

saya takdela picture rumah baru tu..so takleh la nak upload..tapi ade la floor plan my room..hehe..ini pun gi lakar kat paint..kalu orang "pro" melukis..ni la hasilnye..heheh..

rasa nak gelak pun ade tengok floor plan ni..huhu..shhh..jangan ckp ape2 ok!!


biasala kalu memang dulu pernah menyimpan cita2 nak amek interior designer la..nak belaja jadi lawyerla..nak belajr arkitek la..inilah jadinya..hahah..( act i love art..i love literature...i love to write poem..)

so after balik semalam..terus dpt ilham..tapi sebab perasaan MISS LAZY tuh lagi menguasai segalanya kan..so baru hari ni nak mancari2..sementara masih ingat kan..ini hanya masih tahap idea lagi..bile masa dah dekat baru saya DIY my bedroom and upload kat blog ni ok..hehe..lama lagi kan?? hahah..takper..prepare awal tuh bagus..

seperti biasa malam2 tidurkan mr.irmidrza dulu..baru boleh buat banyak keje..hehehe..abihla kalu die baca..soryy ye mr.irmidrza..but before die masuk tido..adela tanya die..die suka warna ape untuk bilik..

die sperti biasa..jawab..biru..hahah..his fav colour of course..

then i ask him again..kalu wane lain leh? dark purple ke..hijau ke..merah ke...peach ke..white ke..

he answered..tak kisahla sayang...asal jangan waner pink..(haha..same isu ngan tema warna kami..memang dia cukup anti betul ngan wane pink ni..sian betul kat bride to be dia nih..dahla peminat pink tegar..hahah)

lucky him..sebab..memang i sgt tak suka bilik tidur warna pink...so pink bukan warna pilihan bilik tidur kami..

so tengah survey dalam google tadi inilah hasilnya...hope all the b2b also can get inspired from it..sebab..maybe i will deco myself my bedroom..tapi tengokla keadaan masa time tuh..huhu..harapnya..allah izinla time tuh..because..everything when we made ourself..the value..the sentimental tuh tinggi..hehehe..so kalu nak tengok nantikanla 12months more..hahaha..lamanyer...

just love this colour..peach white..

cantik tak kalu wat curtain camni..heheh..tapi bila pikir cam semak jer..

his favourite theme colour..bukan biru ni..he likes tiffany blue...tapi rasanyer..this kind of blue...are so elegant..

biru ni sweet..but..still need to think..

this blue..sangat tenang..kalu time wedding rasa tak berapa sesuai..after wed boleh consider..heheh

i love this combination colour..purple white and pink and grey..

memang cam rasa duk hotel..hahah..tak bangun subuh jawabnya..terlalu selesa...

my dream room one day..the best part of him and i fall in love with him..when i told that i want this and i want that...he will tell me..one day..we will have it..slowly ok!! i love the cool and very peaceful minded part in him..

 ops terpuji pulakkk..

sangat2 suka..this combination white and red colour..sngt romantic!!! tapi...tak sesuai untuk bilik tidur..tak tidur jawabnya..

love this too!!

nak letak wall paper ke??? hmmm still considering

hehe..this combination colour mesti mr.irmidrza sangat suka..

cantik kan deco wall die tuh..simple..yes i love simple..

TIPS for b2b DIY bilik pengantin

1] cat bilik dengan warna2 menarik. trend sekarang lebih kepada warna2 poLos :: putih, coklat dan cream . warna2 ini akan menjadikan biLik lebih warm dan redup. Atau pilih sahaja warna2 yang diri sendiri suka agar senang mata nak memandang. 

warna2 seperti pink atau purple akan menaikkan mood yang lebih romantik lelebih lagi untuk orang yang baru berkahwin.

hehe..but for my room..suprisela..kita tengok nnt ok!!

2] pilih perabot yang bersesuaian dengan konsep yang diinginkan. Pastikan katil dan meja sisi ditempatkan di ruang yang sesuai. [elakkan meletak katil bertentangan dengan pintu masuk lebih2 lagi jika pintu tersebut menghadap ruang tamu]
ia bergantung pada keLuasan bilik.
 
TIPS semasa memilih dan mahu membeli perabot :: 
 - pastikan saiz perabot bersesuaian dengan ruangan bilik
 - pilih almari yang mempunyai ruang storan yang lebih fleksible dan luas. 
   [jangan masukkan 2-3 biji almari berlainan dalam sesebuah bilik]

3] matchkan warna langsir dengan warna dinding[feature wall] dan juga cadar.
jika biLik kecil pilih langsir poLos atau dengan corak motif yang lebih keciL.
 
love this too!!

4] jika ingin memasang wall paper pada dinding biLik, pilih kemasan yang lembut ringkas dan elakkan corak terlalu sarat dan hanye akan menjadikan suasana kamar menjadi sesak dan tidak menarik.

5] jika mahir dengan penggunaan warna, bilik akan nampak lebih ceria dengan konsep bewarna warni. Namun, jika salah memiLih, akan membuatkan biLIk bertambah sempit dan serabut. Lebih2 lagi jika biLik berada dalam keadaan bersepah..!!

6] penggunaan cadar  yang sesuai. piLih kemasan yang lembut dan ringkas serta elakan corak terlalu sarat kerana akan menjadikan suasana kamar menjadi sesak dan tidak menarik.
contoh warna pilihan :: polos/warna natural
 
 jika bilik tidak ada air-cond, jangan sesekali gunakan cadar jenis satin atau yang jenis berkilat2.. cantik dipandang.. tapi jika salah pemilihan akan membuatkan tidur korunk tak kana lena sepanjang malam dek kerimasan dan kepanasan..

7] untuk biLik lebih 'selesa'.. letak bau2 yang nyaman.. kalau tak rajin nak bakar lilin selalu.. korunk ley guna auto spray yang banyak jual kat market tu... selain masa nye boLeh dilaras mengikut kehendak.. biLik akan sentiasa wangi pada bila2 masa....

 

8] nak kesan dramatik..?? jangan Lupa gunakan letak kan lampu pada side table katil untuk pencahayaan katil yang lebih tenang dan lembut dan santai...

9] sesekali guna dan bakar lilin beraroma. tapi pastikan ianya dikawaL... lelebih lagi kaLau mengunakan kipas ceiling...jangan pulak di sebabkan mahu mood romantik rumah korunk pulak terbakar...
penggunaan lilin juga kadangkala bilik akan menjadi 'panas' dan lebih berbahang....!
namun bau aroma semulajadi akan membangkitkan mood yang tenang. piLih bau yang sesuai.

1o] jika dinding kosong dan poLos letak sedikit hiasan deko yang menarik seperti frame bunga atau gambar perkahwinan diatas kepala katil atau tempat yang sesuai. frame besar akan menjadi titik tumpu untuk sesebuah biLik. namun jangan letak disekeliling biLik lebih2 lagi pada bilik yang keciL

11] PALING PENTING :: bilik jangan dibiarkan tak berkemas dan bersepah..!! kalau perabut ribu riban pon.. n kaLau dah dihias cantik pon.. namun kaLau baju berterabur dan cadar tak dikemas.. tetap akan jadi tak cantik..!! 



 sincerely by 
 

 

    




5 comments:

Cik SaL said...

cantek..suka biru itu..tp bilik sal kecil n terlampau byk brg..xtau lg nk hias cmne bilik...serabut pikir..bln 1 da kn stat wat...follow sal yer

shahjiehan said...

comel2 je gambar katil nih! hehehe

dhiera said...

nice tip ni dear~ wawah...sudah fikir sampai deco bilik tidur dah ni~

mrs irmidrza to be said...

Shahjiehan : memang la kene comel2..kan kan..

dhiera : hehe..tengah bosan2..mood nak beli perabot skang ni..haha..

mrs irmidrza to be said...

cik sal : hmm cmtuh cuba tapis balik and barang2 dalam bilik..kadang2 ade bnda kita tak pakai pun..huhu..