Saturday, 4 February 2012

All attire korang sewa or tempah & simpan??

Salam to all readers and beautiful bride to be...

hari ni mood nak berblogging hilang cam buih yang hilang...niat di hati nak berblogwalking memang merudum jatuh sampai ke kerak bumi...

sebenarnyer sebab frust giler...

malas nak citer..abaikan semuanya..

so tgh frust2..miza siapkan benda ni...tak der keje giler..



sebenarnyer nak mencube fabrik bunga tuh...miza gune perca kain cotton yang tebal giler..gigih sungguhla...memang tak bape kemas..kalu gune kain lagi flowwy mesti lagi cntik..

bekas ni tuk letak camera yang bersepah...takde keje kan?? hahah...

bukan ini yang miza nak cerita...miza nak tanya pada sume b2b...korangnyer pendapat la kan...baju nikah dan tandang elok sewa or tempah kiter simpan??


OR

 

mana lagi benefit ekk???

miza nak tempah dan simpan...

tapi bile pikir lek...adehh..banyak tuh gune duit..

baju lelaki ok la settle kot miza rasa..

baju miza ni hmmm...

pening pikir..

ape pendapat korang??

and last question...selain dari tailor yang selalu kiter sebut..cam najib salman,unaisah,hariz&the team, AQAR...ade mana2 lagi tak korang tahu??

ni tengah malas nyer pasal nih..heheh..=)

hope korang hilangkanla kekusutan dgn beri idea pada miza..

15 comments:

Epa Zarifa said...

baju nikah epa tempah. cuma sanding & tandang sewa jela... malas nak fikir baju tu gune tempat lain. sebab kalau event lain, kite boleh cr lain design baru. cuma baju nikah buat pun simple aje, kurung moden. sebab boleh guna balik.

baju tunang haritu pun tak gune lagi...gune time tunang ajee

Ila@Bella@Nabila said...

Samela bella pon x tempah baju nikah. Sanding n tandang sewa butik siap pakej. Tapi lain org lain citarasa. Bak kata abah bella ukur badan di slip gaji. Apapun dua2 perlu perancangan rapi. Klu lambat tempah atau booking still xdpt jgk. Masalah lagi bukan? Up to you dear!!

nYomeL said...

Mine? tempah. eh, tempah & beli ready made. HAHA! baju nikah I beli ready made baju kurung biasa je. then tambah manik2 sendiri. settle. baju tandang lak.. tempah sbb dah terbeli kain. tempah pun wat baju kebarung je. then letak manik2 jugak. mmg very simple. smpai skang dah dua thn, masih pakai lagi baju tu.. :)

Serigala Maroon said...

baju nikah mungkin tempah .. buat yg simple je .. kalau x tempah pun beli yg dh siap, kat butik pakaian

baju sanding sewa je kut .. nak buat baru, mst design nak demand punye kan, harga pun bleh tahan mahal ...

dah survey dah harga, kebanyakkan baju baru start rm1.2k++ utk tempah & sewa

mrs irmidrza to be said...

epa : hmm betul tu..takut tak tergune tempat lain kan...tapi geram gak tgk bju cntik2..huhu..

bella : thanx beri pendapat dear..=)

mrs irmidrza to be said...

sis nyomel : heheh..memang best....simple miza sgt suke konsep tu..tapi miza dah banyak sgt r baju kurung..huhu.

mrs irmidrza to be said...

cik rai : miza dah tanya nak tempah baju sanding...aduh memangla bercinta nak kuarkan duit..=)

Noor Nabila Jasni Teoh said...

hye mirza :) nabila baju nikah je buat..yang lain sume butik mari :) hehee...nak suggest, dekat bangunan jakel shah alam tu, atas old town ada butik, ramai orang hantar baju kawin kat situ...sbnrnya mak nabila kerja situ..huhu...bos cina la...so sah2 nabila tempah kat situ je :) tunang aritu pun anta situ :) harga ok la compared ngan designer mahal2 tu :)try la usha and tanya harga upah trus k :)

sarahmeay.snm said...

Sarah tempah sebab badan Sarah ni besar. Susah nak jumpa baju yang berkenan. :(

cik chinta said...

bj nikah memula nk sewa jek. tp memandangkan takde ble suvey2 sme xde saiz. psl kt xckup ketinggian. pstu ada end yr sale kat jakel. bli kain pakej pengantin paling murah. yang beli kain pompuan dapat kain utk lelaki skali dgn samping. dalm 200+ gtu. kire in buget lg kot kalo kain. mcm sorg seratus la gtu. pastu utk tempah suh tung jahit sinri bj dia. bli kain pon bukn kaler putih psl bole la tung wat bj melayu tuk g smyg jumat trus. kang klo putih malu plak nk gn slalu. bj kt memula nk tempah kurung moden je. bj kt tu 2 meter lace n 2 meter satin. skli je tailor kt dgn rela hati design kn baju nikah ke level yg xpnah dibayangkan. ekceli tailor kt kat kampung je, tp kualiti tip top cam butik. skg da siap, ada korset bertali kat belakang, kain belah 4 full bersulam di kaki dengan kebaya moden berjurai kat belakang skali dia jahitkn veil.. total damage upah nak dekat rm200. tp sgt puas hati. kalo la awk duk sini. bole jugak nk tolong pegi hantar upahkan..heee..

Nisa Dawi said...

salam,

sy pun terpikir kan perkara yang sama...tapi rasa nya, kalau buat tu kuar kos, rase lagi best,sbb benda tu jadi hak kita, even pakai kejap je pun, mana tahu lepas2 tu..akan boleh disewakan...huhu....kot la razeki org lain berminat atau nk cut kos..
cuma banyak la perlu dipikirkan...dari segi kos,design..dan macam2 lagi yg detail kan..=)

tapi kalau sewa aje, senang lah..kuar duit je,takyah pikir bnyak kan...apa pun, kene prepare awal3 gila kan..huhu

Cik Azizah said...

baju sanding jijah sewa..baju tandang jijah beli jer..senang jimat..lagipon majlis tandang jijah simple jer..hohoho

PiNky@hEarT said...

tula..wlaupun mjlis sy lmbt lg, hjung tahun, tp dah pikir sm ada nk tempah or sewa je.. tapi sy xminat sgt baju2 kat butik.. i want something different yet affordable.. biarla simple, tp sweet je.. i tu sy la.. but then,biar la ms yg menentukan.. hihi.. kdg2, plan nye lelebih, buat nye tidak.. last2 end up sewa je.. hihi..

dhiera said...

rin kite semua ye tempah sebab mak dah cakap harga sewa sama maca harga tempah. dan ya. kite dapat harga tempah sama macam harga sewa. kena pandai bajet. kite bukan banyak duit sgt kan? jadi, kite tak ada la nak demand hantar dekat designer yg kite tahu mahal. hehu..

ikut cth b2b cik lijah. baju dia sanding ohsem kan? tapi dia tempah dekat tailor cina je lepas tu DIY. sangat jimat kot. yang penting cantik! less is more dear..

well, semua tu terpulang pada rin sendiri. kite nak suggest elyn pun, elyn sendiri takut nak terima tempahan baju buat mase sekarang.

cuba rin finalize baju kahwin yang rin nak. then, bawa design dekat tailor yang diyakini. tak pun try dulu hasil jahitan tailor tu. maksud kite, cuba hantar buat baju kurung ke? kalau puas hati dengan jahitan dan kekemasan kerja, cuba tanye design yang rin nak dia boleh buat ke x?

beading bagi pada orang lain. cik lijah sendiri pun buat servis beading sekarang. elyn pun ada kan?

alamak, panjang plak~

Atiqah Ahmad said...

baju i sume sendiri. cuma baju bertandang jer pinjam baju kahwin makcik. puas hati tempah sendiri. tapi kos jadi tinggi. pastu ntah bila nak pakai balik pun tak tau la.