Wednesday, 11 January 2012

Diet untuk bakal pengantin

Salam to all readers and beautiful bride to be...


rasa cam lama tak mengupdate blog dari hati ke hati..huhu..ntah ape2..so malam ni rasa nak bercerita dengan korang tentang diet for all b2b yang nak diet and nak slim..


sape tak nak kurus...meh turun tangan...of course takder kan...sume nak cantik dan berseri2..so malam ni miza nak share skit diet yang miza amal...


i think simple and senang nak amal..

petua die sangat senang...

minum air suam banyak2..kalu boleh tahan 2 liter satu hari...which miza sendiri masih belum sampai tahap itu...kuar masuk toilet..hahaha..tak tahan...penat..huhu..tapi air kosong ni sangat bagus buang segala toksin dan flush bnda2 yang tak baik dalam perut kita...kire cam cuci la..and korang akan rasa ringan badan lepas tuh..hehe.. 1st week tuh memang suffer...akan kerap buang air..huhu

jangan pantang benda yang korang suke...pelik tapi benar..huhu

senang kan?? senang jer..tapi dengan syarat ekk...ni petua penting dia...yang petua lain2 die..ok meh miza list..

meh amek pepatah ni..Breakfast like a king, lunch a queen, dinner like a pauper


Pagi -remember like a king...

time ni kene amik berat yer...kalu korang suke makan nasi lemak elakkan la..huhu..so ape nak makan kan?
ok amek 2 keping roti + air milo + hotdog/telur rebus/ oat or nestum  4sudu/cereal koko krunch or honey star...

korang pilihla mana yang korang suke..ni hanya cadangan miza..tapi miza selalu akan selang2..jap amek roti ngan hot dog...jap amek roti ngan telur rebus yang di hancurkan cam scramble egg...sok makan nestum lak..lusa mkan cereal koko krunch ke..

pagi sangat penting tau..kene lebih skit...sebab bila dah kenyang pagi..tengah hari kurang skit kita amek nasi..heheh..

then lunch - like a queen..

ok time lunch miza limitkan nasi...hanya setengah mangkuk nasi saja...ingat tau...setengah mangkuk sahaja..agak2 la..jangan tinggi sampai gunung dah...hahah..camni tak mau ok...



yang ni ok...separuh camni...tapi miza makan lagi skit dari ni..tapi korang tak biasa kan awal2 separuhla dulu..kang sume pengsan lak..masuk hospital jumpa miza..hahaha..

lepas tuh makan la lauk ape2 korang nak...miza tak larang...janji nasi korang skit...ini diet yang mula miza amal selama 3 bulan...then it works..banyakkan sayur paling penting ya..

kalu boleh kan..kurang kan makan ayam..heheh..pada pengemar ayam..kurangkan ekk..hehe..alaaa jangan terus stop makan..at least makan dalam seminggu tuh 3 kali je ke..hehe..

petuanya makan nasi skit..tapi lauk banyak..=)


dinner like a pauper...

last but not least...dinner...owhhh elakkan makan nasi ye dear...kalu tak tahan dan lapar...korang ganti ngan roti..tapi miza malam2 akan makan sup cendawan ke..sup sayur ke..tomyam ke..yang light2...pastu tambah la ngan roti dan biskut2..

kalu boleh makan skit jer...

dinner like a pauper...just makan apa yang perlu dan sedikit sahaja..


ni contoh2 yang korang leh makan malam2..selalu miza amek sup cam miza cakap ngan cereal jer...senang...kenyang..huhu..

lagi satu...dalam seminggu tuh...korang jangan la seksa diri korang..tak makan lansung kek..tak makan coklat...owhh janganla begitu...miza still makan jugak..in one week..i'm make sure 1 day is the cheating day...yang mana miza akan makan bnda yang miza sangat gile2 kempunan dan craving..heheheh..tapi kdang2 terlepas gak sampai 3 hari berturut..huhu..

and last korang make sure jalan la 100 000 langkah sehari...mean u have to be active..jangan duduk saja ok..berjalan or at least naik turun la tangga atau kedepan dan kebelakangla dari ruang tamu ke dapur...huhu..cam miza buat..hahaha..tak pun mengemop rumah atau kemas rumah leh kuruskan badan juga..heheh..

ok ni jer yang dapat miza share...harap dapat share and membantu serba sedikit...heheh..

ok nite..need to go now...do my case report dear...babai..

6 comments:

Honey Sakura @ eiMyLiciOus said...

nice petua pemakanan...huhuhuhu
tahun lepas dr januari - jun buat lah mcm nie....hbs jek kelas stop badan pun naik la smla...huhuhu but mmg berkesan pun....

-eimy-

Dira said...

need diet! nk try tips yg miza share ni la :)

mrs irmidrza to be said...

eimy: hahah...miza pun kdg2 trun naik gak..tgh stress memang giler turun...tapi tgh bahagia..susah skit..hahah

dira : cuba2 dear..its works..i.allah..kita jgn paksa diri sgt..buat yang termmpu..

Liyana said...

sy sgt suke makan bubur oat mase sblm kawen dulu, mmg turun berat badan, xnaik2. skrg dh pregnant xlalu langsung tgk bubur oat.. huhu

sarahmeay.snm said...

Ty Miza! Hihihi

ctzainal said...

hihi.i pon nak diet.tapi kadang-kadang tu nafsu makan susah sangat nak control.dulu tak mcm tu.since dah 'tua' sket ni,mcm2 hal betul.hihihi..