Saturday, 17 December 2011

Wedding checklist

Salam to all readers and beautiful bride to be...


Petang sabtu yang tak berapa nak produktif ni...miza nak share ngan all b2b wedding checklist yang perlu kita take note skit...sebenarnya ramai b2b luar sana dah buat wedding checklist...and macam2 bentuk...huhu...sebenarnya miza suka yang timeline...senang nak tick kan..dah setel or belum benda tu kan...tapi nak pamer kat blog ni...hmmm susahla skit...so ini kesimpulan dari ape yang miza dah buat and ubah2 skit dari banyak source...hehe...yang original bukan camni...lagi details...hehe..=)

1 year Before

Tentukan tarikh merisik + tunang ( huh still dalam perancangan nak buat ke tak)
Tentukan tarikh & hari perkahwinan
Booking for MUA (solemnization)
Booking for MUA (reception)
Booking for OP (S&R)
Booking for OV (S&R)
Booking OP (bertandang)
Catering for Solemnization
Catering for Reception
Catering for Bertandang

9-8 Months Before 

Solemnization’s place
Reception’s place
Bertandang place
Solemnization theme
Reception theme
Bertandang theme
Family theme for bride side
Family theme for groom side
7 Months Before

Listdown barang hantaran for both side
Start cari baju nikah
Start cari baju untuk majlis resepsi
Start cari kad jemputan nikah
Start cari kad jemputan reception
Start cari kad jemputan bertandang

6 Months Before 

Buat tempahan Tok Kadi
Survey Nikah Favor
Survey Reception Favor
Mendapatkan borang2 yang diperlukan and settlekan semua kursus kahwin and everything!!
5 Months Before

Membuat tempahan kad-kad jemputan
Order bunga pahar
Order favor nikah & resepsi
Pengapit lelaki & perempuan
Guestlist -50% mesti siap
Beli or tempah tudung nikah
Mencari kasut nikah & sanding
Memikirkan konsep centerpiece
Survey kek – untuk majlis bertandang
start survey entertainment  + kompang

4 Months Before 
Membeli barang-barang untuk pelamin nikah (jika DIY) miza tak perlu kot sebab nikah di masjid
Plan for honeymoon
Mencari tempat tinggal utk family lelaki
Mencari tempat tinggal utk family perempuan (bertandang)
Mencari Bunga Manggar
Mencari tukang pembuat hantaran or dah boleh start DIY sendiri hantaran
3 Months Before

Mula menghias bilik pengantin
Mula tulis nama pada kad jemputan
Sediakan text ucapan untuk majlis resepsi
Montage untuk majlis resepsi
HIV Test
Menghantar borang lengkap permohonan kahwin
Menempah guestbook, sticker TQ & bunting
2 Months Before

Mengedarkan kad kahwin & nikah
Testing food for catering
Final fitting baju nikah
Fitting baju resepsi
Fitting baju bertandang
Senaraikan lagu-lagu untuk PA System
Tempah tag nama for family members
Final check for OP
Final check for OV
Final check for wedding cakes
Final check for MUA (sanding, nikah & bertandang)
Final check for wedding favor
Final check for wedding entertainment
1 Month Before 

Final fitting baju
Final check for accessories nikah
Final check for accessories resepsi
Final check for accessories bertandang
Pengesahan kehadiran tetamu
Final check untuk bunga pegang
Final check untuk kompang
Discuss dengan pengapit
Bunga pegang untuk flowergirl
Cari kayu untuk buat landmark
Final check untuk tema family
Mencari inai
2 Weeks before

Majlis rewang bermula
Senaraikan tugasan
- siapa penyambut tetamu
- siapa yang menjaga hadiah
- siapa yg berada di kaunter pendaftaran
- siapa yang berada di guestbook corner
- siapa yang kasi bunga telur
- orang2 penting majlis
Check pintu & lock bagi mengunci pintu pd hari majlis bagi mengelakkan kejadian tidak diduga.
Pastikan PA System dah berada di rumah
Final check for video montage
Ambil bunting & banner
Discuss denga katering
Final meeting dengan wedding planner
Buat rawatan facial muka & lln

5-2 Days Before

Try cuti 3days before ceremony (sebab miza tahu miza takkan dapat cuti banyak..so harus simpan)
Buat rawatan rambut
Buat rawatan kuku
Buat rawatan spa yang disediakan oleh pihak hotel
Pacak banner, landmark & bunting sehari befor majlis
Buat inai tangan
Pastikan khemah dah dipasang 2 hari before majlis
Pastikan mini pelamin 70% siap 4 hari b4 majlis
Pastikan bilik tidur dah tersedia
Pastikan wedding favors dah siap
Pastikan hantaran dah siap
Pastikan bunga manggar dah tercucuk rapi
Pastikan baju dan lain2 dan diasingkan & digantung
Rehearsal di dewan sehari sebelum majlis
Buat rawatan gigi (scalling)
Pastikan bilik menunggu vip di hotel jika ada
Pastikan barang2 yang digunakan sehari sebelum amjlis dah dibeli
- timun (untuk mata)
- ice (untuk muka – biar makeup tahan lama)
- madu (bibir)
- limau nipis (mandian)
THE BIG DAY
Sarapan pagi - penting
Make sure hantaran dah ada 6 jam before majlis
Bertenang dan berdoa all will be smooth!!!

BARAKALLAH KHU KHAIR
MABRUK!!


ok serba sedikit dari apa yang miza akan buat..huhu..tapi satu pun tak start lagi...teruk gile rasa...hahah...
0 % persiapan...yang 1 year before...memang satu pun tak buat lagi...sebab kami dua2 takut tarikh kene tunda sebab tahun depan is the most challenging year for both of us...both of us have final exam...nasib baik he will work first...then after that me...ya allah semoga kau permudahkan segalanya bagi kami...semoga kami menjadi suami isteri yang lebih bertakwa padaMU...

huhu..jangan tiru aksi miza ok..i pray and i wish..i have a lot of money so that i'm not worry to settle everything last minute...so my wedding preparation takder la sehangat b2b yang lain pada awal2..maybe die akan pecut cam ferrari bila gile2 dah nak dekat...sebenarnye takut juga anything happen kalu beriye awal2...so just let the time flew...i will pray...and struggle for the exam first sambil2 tuh pikir2 la apa yang perlu di buat..heheh..

orang kata at least paling lewat 6 month before...we will see ok dear...i hope that time after bulan 7 (JULY) after semua dah settle...i can start struggle for this wedding plak..hehe...

ok babai sume...

2 comments:

dhiera said...

rin, kalau buat dekat dewan. kena booked setahun awal taw.

tapi rin tak confirm lagi kan majlis kat salak tinggi ke putrajaya kan~ ermm

mrs irmidrza to be said...

hmmm semua masih tak confirm...so memang rin tak leh nak kuar duit booking ape2...takut last minute date kene tukar....huhu..payah...