Monday, 12 December 2011

Kahwin muda atau ketika belajar...

Salam to all readers and beautiful bride to be...

Kahwin muda atau ketika belajar??? pendapat korang sume camne...hehe...


sebelum meneruskan perjuangan menelaah..haha..skema giler ayat..."i have to study...i have to study"...huhu..kene repeat ayat tuh 1000 kali...supaya lekat skit dalam otak...tak merapu banyak sangat depan laptop ni...heheh..

so miza nak buka topik ni skit..again...luar dari topik preparation for my wedding..i have no idea what i'm supposed to review regarding wedding...lately mood for preparation leh kata merudum jatuh cam saham jatuh...hahah...

so before miza pergi study...miza nak share isu ni skit dengan korang...

i have to say...and to be honest...miza bukan pro or anti orang yang kahwin muda or ketika belajar...saya atas pagar...i dont say yes...or no to this issue...

but dari pengalaman yang takdela banyak ni..tapi leh kata dah 2 dekad hidup ni...hahah...boleh la nak share skit2 ngan adik2..or sape2 jela yang rasa nak tahu tentang benda ni...

actually there is no harm if u know what u are doing...

orang tua2 kata...kalu tahu apa yang ko buat...buatla...asal jangan menyusahkan mak pak lepas tuh...

my environment to be honest with all of you..i mean all b2b...saya di kelilingi oleh wanita2 yang bergelar puan...huhu bukan lagi cik...most of my friend...already married...since they are 20 years old...21 years old...paling awal kahwin 18 years old dah kahwin...and they are blessing with 2 child...but not my classmate...my junior...hebat tak hebat...i dont know how she coped..but i can say...she is very strong...

jodoh ni tangan tuhan...hari apa kita kahwin...pukul bape kita kahwin...all written in the luh mahfuz...hanya kita jer yang kadang2 tak bape nak pasan...we are all mankind yang melakonkan watak2 atas muka bumi allah ni...

so for me...tak salah nak kahwin awal or kahwin ketika belajar...as long as u know...how to manage ur time..

orang yang bijak ialah orang yang banyak melihat dari bercakap...dan tindakannya...adalah berdasarkan pengalaman dan apa yang dia nampak...

so from my experience...

mereka yang allah izin ni...memang orang yang kuat utk jalani semua ujian allah...i mean..they manage to do it..kalu miza...aduh masya allah...i dont know how to cope...only allah knows everything...

after married..kita ade 3 cabaran...tanggungjawab pada suami...anak yang bakal lahir...kalu pregnant...and study...benda yang paling penting...

most of lecturers yang kahwin awal...they ask us to think twice..or thrice la..kalu boleh...sebab cabaran sangatla kuat...

macam2...kewangan...study..anak...and tangunggjawab...

semua tuh kene pikir...miza tak mahu listkan kelebihan dan kekurangannya...sebab kita mampu pikir...
cuma we need to be more orang kata analytical thinking skit...huhu...sebab ni berkaitan our future...

adehh...cam dah cons lak miza ni...hahaha...nway...disebabkan miza belum kahwin...cuma hanya berada di kalangan orang yang dah berkahwin awal...i think..i dont want my child to marry early...huhu..kejam tak??? i mean for the sake of their future and safety..

sebabnya...even they say they are more focused in their study...they can performed well compared before they are married...i'm still seeing that we need to married after study...not before...

lagipun...orang kata lama skit duk dengan mak ayah...heheh...yes true...bila lafaz sakinah itu terucap...abadilah kita milik suami...cewaahhh...huhu...gatal giler ayat...hahah..

but utk kata tak boleh kahwin awal or time study...miza takderla nak menentang...sebab itu sume jodoh kan...kalu memang dah itu jodoh..apa yang mampu kita buat...tapi selagi mampu elak...elak la..

orang kata kahwin dapat elak sume benda yang tak elok...sangat2 setuju...miza pun sangat setuju...tapi kalu kita takut allah...sume ni tak jadi...i should say...we can control it rite..

so kesimpulannya...pada sape2 yang nak kawen awal..bincangla baik2..istikharah itu penting...bukan sekali dua kali..tapi berpuluh kali...

andai itu keputusan yang allah yang beri...terima la dengan hati yang tenang dan tangan yang terbuka...i.allah all will be smoothen by HIM...

seperti satu kata2 ni...

perkahwinan itu bukan itu sesuatu yang patut  digesa-gesa...tapi ia juga bukan sesuatu yang harus ditangguh-tangguh...

so setakat ini dulu malam ni...it just a sharing...and a way for us to discuss.. any view...or any objection can be say with manner...miza sangat hargainya...

to say the truth...i will be marrying him mr.irmidrza...just after my graduation day...so means that...all the preparation is during my study...so in other words samala gak..kadang2 pikiran ku melayang lebih utk nak kahwin dari nak study...hahahah..

tahu mr.irmidrza...abis kene kejar...hahah...he is so strict when studying...see his face...really strict rite now asking me to go study...hahah...okla bye girls...



2 comments:

Cik Zimie said...

kire okla tu dear kawen lepas grad hehe. kalau kawen time tgh study susah gak nak manage.kite ni yg dah keje dekat 3-4 thn pun belum stabil lagi.apetah lg time study.

pe pon all the best ye miza.dah g study sane.:)

mrs irmidrza to be said...

heheh...ok cik zimie!!