Tuesday, 20 December 2011

My promise : wedding dream part I

Salam to all readers and beautiful bride to be...


hehe..tak sangka ade orang sudi komen entry quick post miza...ok jom this is my promise...

" aku mencintaimu kerana allah....tidak lebih dari itu...andai hilang agamamu...hilang jua cintaku...namun ketaqwaanmu...tangismu dalam solat itu...cukup melunakkan hatiku...yang dulu terlalu keras dalam menerima cintamu...kini ampuh...dan merayu...sudilah engkau menjadi imam solatku..."

just a beginning dear...ungkapan yang cukup mengambarkan bagaimana hadir cinta kami...

hanya kerana suara tangisannya dalam solat itu....

cukup sayu...cukup buat hati ini hiba...jatuh cinta dengan pemiliknya hanya sekelip mata...

"andai dia bukan milikku..tenangkan hatiku dengan ketentuanmu.." indah ungkapan itu dalam solatnya...

hehe....ok tipu miza tak pernah tngok dia solat ok..huhu..cuma....

permulaan cinta kami yang unik....hanya dengan senaskah al-quran...ye siyes...he gave me al-quran on my 1st birthday....i'm lying kalau air mata perempuan yang keras cam batu ni tak terharu juga...yes...after i opened bungkusan cantik itu...ya allah terduduk juga la miza..he asked me to open after i went back...bayangkanla...buka2...i just see a beautiful al-quran yang comel...dan tertulis...

"may allah bless you dear...hope this al-quran will be your best friend forever whether i'm beside you...or outstation far away from you...because this best friend...are my besties buddie since i know AA BAA TAA"

simple word...but cukup buat air mata miza mengurai cam air terjun niagara fall...hahaha...

pelik...pelik...memang pelik...

tiap kali dalam solat...miza akan minta..ye miza memang sangat details dengan Allah..sebab my ustaz said...HE will listen what ever you said... even if u said...this tiny-tiny details HE will listen to you...

i'm praying to god to HIM to ALLAh...since i'm 15 years old about my jodoh...hehe...ni sume sebab ayah miza..hehe...he said...pray and allah will grant it one day...just a matter of time...jangan terperanjat...memang miza camni...huhu...today will show you my truly me...

hope you dear...dont mind...if i speak and written in english...

since i'm 12 years old...i always dream and said to mama...mama..miza want to marry with a pilot...who can takes me travel around the world...but mama..miza rasa miza nak gak kahwin ngan jutawan or putera raja...yang kaya-kaya...supaya leh tolong mama...bawak mama ayah gi haji...(memang itu tujuan miza nak kawen ngan pilot..punya cetek akal kecik2 dulu..cam kerja lain tak leh bawak gi haji)

only one word my lovely mom answered me...pray la sayang...u will get one the whole package...and she smiled back to me...

pray...again pray...mana miza tahu apa itu doa...kecik2 tahu..lepas solat doa utk mama ayah...and ampunkan dosa miza ya allah..miza budak nakal...jangan marah miza ya...itula doa miza...memang cam budak kecik...

huhu...bila dah masuk smapkajang...learns a lot of thing pasal dunia...and kenal dunia...then i know...and i realized...apa itu doa...yang mama ngan ayah maksudkan...saat itula...sewaktu umur miza 15 tahun...tingkatan 3...sejak itu...miza doa minta jodoh...lama...memang lama doa itu allah nak makbul...

apa kandungan yang miza selalu doa :

ya allah kau kurniakan aku...suami yang soleh...yang mampu mendidik aku dan zuriatku ke jalan MU....aku memang hamba yang tidak pernah engkau kenali...tapi perkenankanlah hasratku..untuk memiliki seorang suami yang soleh...hensem...seorang pilot...kaya...yang penting ya allah...die sayang dan setia padaku hingga akhirnya....

miza ingat ni doa miza yang pertama pada DIA...i know nothing..just an innocent girl...who dreams a beautiful wedding and handsome soleh guy for my husband...

siyes at that age 15 years old...tgh nak pmr...(gara2 novel cinta gak ni) miza berangan nak kawen cam cinderella la bagai...ya allah anak sapa la ni...hahaha...siyes my mom tak pernah ajar..miza memang kuat berangan....

hahaha...gelak sendiri...bila pikir...tu tadi nak gak bagi tahu korang...punya nakal miza ni...tengah cakap2 ngan patient...otak miza melayang pikir bnda ni..hahahah...

sebab patient tuh tanya miza...

patient :dah kawen ke anak ni...

miza : belum pakcik...tapi akan...

patient : owhh..baguslah...doa nak...doa...allah dengar...

tu yang entry ni keluar...and miza post utk tatapan korang...

if korang rasa...huhu..cam tak mahu baca...janganla baca...sebab ni sume...cite lama2 miza..

ok nak di jadikan cerita...lama2 doa tu makin lama...makin improve...huhu..yela sebab makin lama makin tahu kan perkerjaan lain...bnda yang best2 dlam dunia..hahah...miza memang ntah ape2..hahaha...

tapi miza end up...dalam doa...sentiasa minta pada allah yang nak soleh and setia pada miza...mmpu jadi imam miza dalam solat...and last but not least...biarlah dia mmpu sara miza...

yes...that's the DOA before i met him....

suprisingly...

allah makbulkan doa miza...

HE gave me him...should i say...allah gives me everything details yang miza minta...cuma dia tak bagila miza pilot...huhuhu...tapi dia bagi miza aircraft engineering...yang suka travel...

see!! sangat la mendengar...

 i'm waiting for HIS answer 9 years..then after that HE gave me him....

bila mula2 kami jumpa....kami kenal...dan miza recalled back my doa...HE truely answer my doa....

i'm glad to be HIS slave...that's why everyday...i said to mr.irmidrza...if allah dont want us to be together...he will not...so dont forget to always thank to HIM...

memang kami gila2...tapi bila bab2 ni...kami serius...huhu...

we want to get marry early...but study...and banyak benda yang kami kene focus...so memang banyak dugaan kami...

siyes...terlalu banyak..

that's why...simple miza kata pada my beloved future husband...

i will not demand asking so many things for us to be halal in our relationship...means..i will not ask mahar yang tinggi..walau saya tahu...my dreams to be princess...and the only dreams to be beautiful puteri balqis on that day will not comes true...i will sacrifice...because the only things i want from you...is after marrying me...be my husband...please be a good & soleh husband and dad to my zuriat...

last....

i thank god...thank to ALLAH...even too late...but he still gave me...with the best one...

ok for today...that's it...

inilah fairytale miza time kecik...huhu...berangan nak kahwin ngan ntah2 ape....last2...he gave me sweet and soleh guy...sangat simple orangnya...tapi banyak songehnya...hahaha...ye itu saya kena akui dan terima..ok maaf...hahahah...

ok nnt esok miza buat part II plak...fairytale became...sila sambung...i hope it will comes true...my beautiful wedding dream....

hahaha..memang miza suka berangan...kalu nak berangan sama2 miza...tgula part II nnt...

ok babai sume...thanx for reading...sory ya girls...jangan lupa doa ok!!! may allah kuatkan jodohkan kita dengan bakal suami hingga syurga....biar kita jadi bidadarinya hingga ke syurga!!

8 comments:

BLuRpL3 said...

Aminn..insyaAllah betul tu =)

do come, visit & be our follower at http://blurplediary.blogspot.com/

do keep in touch =)

Sfarlina said...

InsyaAllah untuk itu :)

It really happened between two people who truly want to be together. Always keep praying :D

dhiera said...

rin, satu perenggan tu hampir sama dengan apa yang saya minta pada tunang~ hekhek.

suka ye baca. nak lagi lagi dan lagi.

saya pulak impikan lelaki yang ada huruf Z. boleh x? hekhek

FY said...

setuju sangat.. dulu FY teruk broke up dgn ex-bf sampai serik nak bercinta..after byk2 berdoa n pergi umrah, alhamdulillah I found my soulmates =)

Anis_Apis said...

Allah memang dengar sangat doa hambanya...Macam saya, minta mama doakan jodoh saya dengan ex berkekalan. sebab selalu sedih2 dengan ex, mama x nak doa...instead masa dia pergi haji, dia doa saya bertemu jodoh dengan mohd hafiz, anak kawan dia...

Funny enough, Allah makbulkan doa mama tapi dengan Mohamad Hafis, senior saya...He knows what's best for us kan...

Cik Nasha said...

amin...
bila baca entri ni byk perkara yang membuatkan sy sedar..

rasa sebak & berdiri bulu roma pun ada.. syok baca entri miza ni..

thnks 4 sharing.. :)

mrs irmidrza to be said...

blurple : ok dear tq for the ameen...done folo u...=)

sfarlina : =) allah know everything...

dhiera : hehe...perenggan mana tu dear? dari Z?? heheh...will suprise after reveal my name later..heheh..

i.allah this story will be cont..after mogok ngan blogspot sudah abis..heheh

nasha : hehe..miza hanya kongsi bnda yang kadang2 kita manusia yang selalu lupa dear...thanx..jgn meremang ni bukan citer hantu..heheh..

tq dear..

to all tq =)

Asfiza said...

aamiin...mudah-mudahan segala urusan miza utk membina masjid dipermudahkan Allah..:D

as dulu pun nakai jugak...kalau putus cinta sampai nangis2...tapi skrg diberi seorang lelaki yang selalu buat as nangis dlm hati kerana terharu dan gembira..:)