Wednesday, 14 December 2011

Confirm no engagement...

Salam to all readers and beutiful bride to be...

before malam melabuh dengan sepinya...mean...sebelum korang tido bermimpi menjadi puteri cinderella malam ni...miza nak update jugala skit ok...even korang takkan dpt update entry ni...miza nak post gak...geram giler ngan blog ni...nasib baik paham dapat free...haishh...


tunang..hibah...engagement..

tak tahula...mahu atau tidak...kadang2 rasa mahu...kadang2 rasa tidak...tidak kerana banyak sebab antaranya ialah...takut dugaan ketika bertunang...macam2 cerita la sekarang miza dengar...and i hate to hear that..

i'm always pray in my doa...may allah give HIS bless in our journey...

perjalanan yang penuh ranjau..onak dan duri orang tua2 kata...memang mudah memiliki sesuatu...tapi untuk menjaga sesuatu..mempertahankan sesuatu...perlukan satu pengorbanan...in other word..its hard...but it possible...

malam ni tiada idea yang nak kupas...cuma selalu terpikir tentang tunang...perlu ke..atau macam mana...

nak buat majlis tunang pun...miza budget2 cikai2 at least akan habis rm2000..fuhhh..kesian pada si bakal suami...duit banyak nak guna...nak nikah...nak walimah...

semua masalah duit...duit...ada duit semua jalan...orang kata no money no talk ok!!

i should say...i have to save money...for our future...so korban la skit miza ye...tak yah la kita buat E-day tu...so means that...u will never be called as tunang orang....

unless tibe2 mama miza or bakal mak mertua...ok kami support...hahaha...time tu miza tadah besar2 tangan..

dalam otak penuh idea camner nak buat e-day tuh...tapi bila pikir and kenang...aduhh..perlu ke??? buat kecik2...takkan dapat punya...mesti habis beribu juga...so sedarila wahai miza ku sayang....

sedih???

hmmm..apa perlu saya kata...miza ok...miza tak kisah..honestly..memang takder perasaan pun...hahah..sebab for me...yang paling penting nikah tuh...sebab tu miza akan sedaya upaya cari gak videographer rakan saat indah itu...hehehe...

biarla dia nervous ke...mengeletar ke...hehe...i want to hire at least one videographer for us...yang lain..i dont care...hahaha...

sempoi...miza memang jenis simple...orang lain nak buat grand...hahah..yang paling tinggi angan2 adalah mr.irmidrza..memang tinggi cita2 dia...sampai ke langit...daku pun takder la sampai begitu...

aduhh cik abang..andai kita punya wang berbillion2...takkan sebutir pun mulut ini berkata2...hanya senyuman terukir di bibir...ehem2..hehe..

kami memang kaki shopping...macam2 nak..keinginan tu lebih banyak dari kehendak...tapi memang bagusla dia ade time...kalu time tu miza rasa nak shopping gila2...dia yang cam takder perasaan...kadang2..sabar gila..huhu..tapi paling best bawak dia time mood die pun sky high gak nak shopping..hahaha..mintak je ape...pasti dapat...huhu...

ape yang miza merepek ni...memang sah kene tido..dari tunang terus shopping...hehe..

tapi apa2 pun...ikutla pada masing2 nya kehendak kan...for me..up untill now...miza still rasa kadang2 terlalu membazir cara pernikahan sekarang...tapi mungkin kerana duit tu nak distribut banyak tempat lagi...maybe miza rasa camtuh...maybe pada orang lain...tidak...so it depend...

tak tahula kalu tibe2..miza jumpa harta karun ke...huhu..emas dalam beg ke...maybe it will make me change my mind...who knows...but till know...

still hati ini dalam dilema utk menyusahkan bakal imam dan walid pada zuriatku...huhuhu...dah2...pi tidola miza..merapu sangat dah...hahaha...
















11 comments:

Serigala Maroon said...

same to me .. kami plan xmau tunang .. just merisik jek .. tp family i suruh bertunang jugak .. tp i x buat majlis besar, no pelamin & no hantaran .. just cincin merisik & cincin tunang .. buat dua acara sekaligus .. huhu

btw, dear, cantik la badge b2b pakai tudung tu, amik kat mana yea?

share: fraihana124@gmail.com

Lene said...

saya pun mula2 mls nak tunang ni, tp fikir2 balik mcm best je kaaan. hehe. so jadinya buat tunang kecik2 je. hanya family saya dan dia, dan kawan2 rapat saya seramai 5-6 org.

takde pelamin. takde hantaran mcm biasa tu, cuma bakal mak mertua mintak utk bawak juga sebagai adat (kalau tidak bawak cincin je) so dalam 3 dulang je mcm biskut dan kain, saya pun balas 3 dulang (takde dulang2 pun, letak dalam bekas rotan) sbb mama kata just sbg hadiah org dtg jauh2.

saya pun pakai biasa je, takde veil2 bagai, takde mekap2. takde berhabis smpi ribu pun, so Miza pun insyaAllah boleh je :)

Atiqah Ahmad said...

i dulu asalnye nak tunang kecik-kecik jer. tapi mak n makcik excited terlebih so jadilah majlis tunang yang meriah. makcik siap DIY mini pelamin lagi. heeee~

buat tunang simple-simple jer la. just untuk family lelaki kenal dengan family perempuan.

Anis_Apis said...

hi dear,

love reading ur blog.

singgahlah my blog k

http://contengcontengkahwin.blogspot.com

see ya =)

mrs irmidrza to be said...

cik rai :betul kan...owh pic tu saya amek dari blog firdani..leh singgah blog die..

lene: tula kalu org yang kuat adat...memang payah...kan kan..hehe..=) selamat berkenalan...

atiqah ahmad : hehe..best!! kalu dorang semangat sponsor takpe..heheh

anis apis : tq dear...jemput singgah selalu..

~ mizzAmy ~ said...

hye dear,

reply ur komen kat sini tau, for booking utk make-up + shoe promo just rm100. tq. =)

nur said...

sy pon tak tunang, miza...just risik je..tunang wat sekali nikah nanti..tu pon, kalau sempat..kalau tak, terus nikah je..u can save a lot tau....majlis risik n tunang sgt besar bezanye...tak perlu makeup, baju cantik2, veil sume, goodies...tul tak?

dhiera said...

miza, kite pernah tulis pasal tunang taw dalam blog lagi satu http://dhieranottie.blogspot.com/2011/04/saya-tunang-orang.html

apa yg kita faham sebenarnya, bila perempuan tu dah setuju je nak kahwin dengan sorang lelaki ni. automatik dia telah bertunang. tak perlu mintak izin mak ayah pun. dari segi syarak lah.

well, majlis pertunangan tu sekadar adat je~ tak buat majlis macam tu pun xpe sayang~

Cik Nasha said...

miza,

apa yang penting adalah hari pernikahan. bertunang pun belum tentu dia adalah hak milik kita.

sy pn bakal suami yg nak ikat dulu, sbb family dia jauh di kelantan sana.

mmg setuju habis2 pun rm2000. Huuuuu..takpe, atleast dh leh save utk kawin trus kn? :p

Ms and Mr Red Ribbon said...

dear, my engagement just makan2 family rapat n tukar cincin, hantaran pon banyak makanan, no pelamin no sewa apa2. baju pakai kebaya lama mom punyer... byk bende bole kita jimat... masa tunang tue just masa nak temukan 2 family untuk saling berkenalan dan bincang pasal kahwin... tu je...


btw saya akan wat ga untuk sewa kebaya kahwin for free next week, mana tahu nak berjimat bole la join :)

mrs irmidrza to be said...

nur : =) betul kan...

dhiera :hehe...tula bila sume budget ni...hahaha...mcm2 kan..ok tq dear

cik nasha : hehe...=)

ms and mr red ribbon : ok dear will join..i.allah if not busy...