Wednesday, 8 August 2012

Continuation plus answer for keep calm & ....

Salam to all readers and beautiful bride to be..


ramadhan is leaving..tapi hati ni tetap mencari-cari...terasa jauh dengan rahmatNYA..mengharap keredhaannya sentiasa...

as usual my routine ...is laptop!! nak post ni dah lama...tapi lama sungguh dok pikir...huhu...tapi last2..takpela miza share dengan semua...

when you see the  above topic..of course u know...apa yang miza akan cerita kupas...=)) stay tuned...

when one of  my dearest b2b post in the wallpost in the group...tentang Fatin Liyana : Keep Calm & . . .

miza rasa excited..apa kali ni fatin liyana nak citer...since ni ade kaitan dengan gaya tulisan blog miza..meh miza nak kupas sikit...

hahah pasan sungguh aku ni..hahah..jom layan...

ok miza nak betulkan mood dulu..huhu..ehem2..ok..

hmmmm....its a long sighhh from me..which make me think twice lately...should i marry?? should you marry him???

itulah question yang korang kene soal banyak2 kalau leh zikirkan soalan tu..zikir supaya otak kita bekerja keras berpikir penyelesaiannya...(tp zikir betul2 pun kene lagi banyak dari zikir soalan ekk =P )

miza dah lupa...rasenye miza pernah tulis bnda ni...maybe dalam blog lama yang dah lama hapus..huhu..

memang betul kata2 surat dalam blog cik fatin liyana tuh..dont be too proud of your wedding...but the reality you never prepare for it...i mean dari segi dalaman...dalaman yang uhhh susah miza nak terang kat sini...

korang kene betul2 belajar..setakat kursus kahwin..memang banyak manfaat..tapi miza rasa sekarang ni dah kene ader sekolah kahwin..yang ade teori dan pratikalnye..huhu..i mean dari segi tahap kesabaran..tahap kerjasama dan etika2 dalam kahwin tu.... kalau dah lulus...baru leh kahwin...lulus mesti 70% and above..hahah...miza merapu di puasa hari..hahah..

kenapa miza cakap camtuh...sebabnyer orang banyak abaikan 1 benda..and masih belum kenal erti maksudnya saat lafaz sakinah...

apa benda yang 1 tuh kita selalunya kurang..remaja2 sekarang kurang...anak2 muda sekarang kurang...

bukan miza nak tunjuk alim or what ok...i got nothing from telling you this..penat tangan..huhu...

yang kita kurang sekarang ialah iman & amal...kadang2 ilmu tinggi sangat...tapi takder amal..cakap beriya..tapi nothing!! which i hate it so much..erkkk..ok control puasa...

bukan miza perfect ke ape..tapi itu realiti kita...kita hanya cakap dan cakap...tapi tak pernah buat..kalau buat sehari dua..tak istiqamah..mana NUR ALLAH nak datang sayang2ku..

sebelum kahwin..korang betulkan diri dulu...tak baca quran..baca quran..tak solat subuh...solat subuh..kalau nmpak org minta sedekah..korang lari kata..takpe2..no dear..hulur jer ape yg ader..tapi kdg2 org peminta sedekah ni demand..hahah..tuh yg geram kan..takpe allah pandang..ingat tuh...

dulu miza memang jahil..sangat2 jahil...but miza grateful to allah..always do sujud syukur to allah..sebab sentiasa bg ujian pada miza tuk dekatkan diri dengan dia balik..which make me cry when i remember back..hmmm..ok dah bergenang..huhu..

korang tahu kita HIDUP kat dunia ni ibaratnyer permainan lego yang budak2 main2 tu..ade yang control dan melihatnya..which is ALLAH...

HE LOOKS AT YOU EVERY SECOND...EVERY SECOND....EVERY SECOND..NOT MINUTE..NOT PER HOURLY...

nak kata sejujurnya...sape miza nak cakap semua ni...orang kata alahh tak kawen lagi dah sibuk..tak dear...tak salah kan kalau kita sesama islam ingt sesama kita..bukan tunjuk pandai..tapi ingat dan nasihat...sebab di akhirat kelak..kita sesama kita akan mendakwa kenapa tak ingatkan aku time kat dunia dulu...so ade medium ni...why not...

miza rasa miza tak jawab lagi entry tuh kan..huhu..lebih banyak bebel..huhu..it just a continuation pada surat yang indah itu...

saat lafaz sakinah di baca...aku adalah tanggunganmu...kamu adalah tanggungjawabku... i love this ayat yang tak tahu dari mana datang..slalu singgah dalam otak ni..

ayah miza selalu cakap..perkahwinan ni perjudian along...kalau awak nasib baik..awak menang..kalau awak tak da ong...kalah...scary kan kahwin tuh dari ayah miza cakap...dia kata kahwin ni susah..tak seronok...macam2 ayat negatif dia bgtau kat miza..adehhh ayahku ini..kata je la tak mau along kahwin awal...hahah..

betul madam fauziah cakap..orang selalu sogokkan dengan bnda2 yang indah...umpama syurga...the realiti begin after 1 month...

percaya cakap miza..hidup 1 bulan orang yang sama kita dah nak mula rasa jemu..

sebab 1 bulan dah cukup buat semua bnda2 tak elok kuar..dalam psyhchology pun pernah cakap...kita leh pandang muka seseorang hanya selama 1 jam jer..pastuh dah jemu..

asal miza cakap semua negatif??? sat na...kita baca sampai bawah..nnt lepas ni korang mesti ubah pikiran lakk..hahah..

tapi korang....

tahu tak dalam susahnye kahwin...tak seronoknye kahwin...allah beri pahala pada kita kalau kita laksanakan bahtera ni bersungguh2...

dengan cara ape ?

yes iman dan amal yang miza cakap tadi..

kenapa orang cerai lepas 1 bulan kahwin..memang miza tahu..allah dah tulis semua jodoh..cerai kita siap2 bila kita ditiupkan roh dalam perut mak lagi..time umur 4 bulan..cam takder rupa manusia lagi...

tapi semua ni leh bendung kalau dalam hati ada allah...ada iman...ada amal...

yang selalu kita leka dan lalai dan abai...

nak kawen..kita sibuk macam2 nak prepare cume 1 miza sedih kita tak prepare hati kita...

sepatutnya..lagi kita nak kawen..lagi kita sedih??? kenapa kan??

sebab kita kena kongsi cinta kita pada allah dengan bakal imamku...

bila cinta itu allah beri pada kamu..jangan sesekali kamu lupa DIA..sebab cinta yang DIA bagi tuh bila DIA tarik..kita akan membencinya sebencinya...

lebih banyak kamu cinta allah...lebih banyak cinta yang allah titip dan utuskan pd bakal imammu utk kamu...

memang miza yg memang takder pengalaman kawen....tak tahu nikmatnya berdua..tapi tahu serba sikit bab2 ni..sebab pernah ade pengalaman...pengalaman dari kawan2 la..bukan sendiri..huhu..

and the best thing is before you said YES TO YOUR BAKAL IMAM recheck back your iman..ibadah...wash and wash back to make it clean..kadang2 bila hati kita jauh dgn ALLAH..tuh yang DLM sesuatu perkahwinan..hanya sebulan jer bahagia...

kalau perlu belajar...pergi kelas...GO!!!..for your future sake...

miza skang tgh azam nak khatam satu buku...aulad..cara didik anak secara islam...bakal imam miza tak tahu..miza amek initiative to read it for my future kids...

maybe orang kata cepat...no...i dont think soo...sebabnye...awak kawenn..tup tup..dah pregnant..kan dahhh...

kalau miza bebel...1000 helai lembaran takkan cukup sayangku...

so pada anak2 muda remaja skarang ni..yang pada miza..zaman korang lagi sgt mencabar..kalau miza skang rasa...my baby will hold an iphone to call me at the hospital...i wonder bila adik miza yang umur 17 tahun ni akan kawen...anak2 dia nyer cabaran mcm mana...

pleaseeee....betulkan akhlak...betulkan iman...betulkan amal...betulkan solat sebelum pinang or nak kawen ngan anak dara orang or anak teruna orang..huhu...kasar lak rasa..huhu...

tapi itulah hakikat...

dear percayalah...ujian allah tuh mana2..yg plg penting check balik hubungan kita dgn allah...sebabnya bila hubungan kita dgn allah sempurna..maka sempurnalah hubungan antara manusia...jangan tutup hati kita...jangan sesekali...allah marah kita sombong...

bg miza..pendekatan yang terbaik adalah...kita sendiri berubah tuk lbh dekat dgn allah..miza selalu sangka baik pada semua..so kalau awak dah solat 5 waktuh..kali ni tmbah sunat..sunat dhuha..bc quran setiap hari..will calm you dear..

cinta yang allah cipta tuk dia dan awak..tuh dtg dari allah..kalau kita tak menjaga cinta kita dgn allah..that's why...kalau allah tak sayang kita lg..dia tarik perlahan2 cinta yang dia bg tuh...which is more scary than i thought...which make me doesnt want to focus on dunia...nak tumpu akhirat...kita memang tak nampak dear kasih syg allah..tapi percayalah..

time ramadhan is the bets month for you to ask many things from ALLAH...doa kita terus ke langit!!


that's all from me...

may allah forgive my sin...kalau ape yang miza cakap salah...forgive me..i'm not perfect..but try to be one...semoga di akhirat kelak..bila allah tanya i have something to tell HIM at least...

persiapan untuk membina masjid..samala persiapan kita ke akhirat kelak...

3 comments:

picairin said...

AGREE~ =)kdg2 perspektif perkahwinan tu nampak yg indah2 ja. lupa ada yang lebey besar menunggu selepas perkahwinan itu sendiri. belajar cinta pada ALLAH dahulu sebelum cintakan makhluk. tegur diri sendiri jugak. =)

Sari Amilah said...

well said! :)

elqays jannah said...

picairin : =) yes dear..

sari amilah..tq =)