Wednesday, 2 May 2012

Baby walker make your baby delayed in walking..

Salam to all readers and beautiful bride to be..



korang kenal tak ni ape ni?? 

ni namenye baby walker..hehe..

today miza ade kelas dengan one of my professor...prof yang sangat suke bercerita...dari cerita pasal penyakit baby...tibe2 jer masuk sal citer baby walker ni..

itula motif kenapa miza letak gambar baby walker..

disebabkan B2B gp member ramai sangat dah yang bergelar isteri dan bakal menjadi ibu...so meh miza bagitau sedikit info tentang baby walker...

suprisingly my prof pun tadi tekankan...huhu...ibu bapa zaman sekarang jangan terlalu manjakan anak dengan benda teknologi tinggi...sebab keburukan pada perkembangan otak bayi...

ok meh dengar ape prof miza cakap...

baby walker ni adalah satu alat yang boleh mebantu baby yang masih belum boleh berjalan,berjalan tanpa bantuan kita..selalunya baby walker ni orang guna bile baby dah 6-16months...sebab time ni baby punya badan dah kuat skit..so takder la bahaya sangat bile naik baby walker ni..

most of the parents believe that such walkers teach a child to walk faster

and the truth and the fact yang ramai parents tak tahu ialah they may actually delay walking by two to three weeks.

sebabnyer baby ni ade peringkat die...kenapa die meniarap dulu..then merangkak dan berjalan semua ade sebab...allah jadikan segalanya bersebab...

itu semua nak ajar baby balancing...bile kita gune baby walker...so step yang allah beri itu kita dah hilangkan...

so that's why kita jangan manjakan anak beli benda2 yang terlalu teknologi sangat sampai nnt akan kaco perkembangan anak..kalu kita kiter riso die jatuh..let them be...because that will teach them more..

baby belajar dari experience n sekeliling kita...so biarkan mereka explore the world...hehe..

kalu kat canada...the sale of baby walkers was banned on April 7, 2004.Canada is the first country in the world to ban the sale, importation and advertisement of baby walkers. This ban extends to modified and second hand baby walkers, including those sold at a yard sale or flea markets .The Consumers Product Safety Improvement Act of 2008 (CPSIA) changed the items that were allowed to be sold at such sales. Owners of baby walkers may be fined up to $100,000 or sentenced to up to six months in jail.

ni article dari bersumber yang miza cari...huhh sampai kene jail...

so parents zaman era teknologi iphone dan ipad...jomla kita didik anak2 kita kembali hidup meneroka secara natural...sebab itu yang mencerdikkan otak anak..

and the sad thing yang miza perhati...in the ward...they are few kids yang tgh sakit...disogokkan dengan ipad...waaa mums and dads...pleaseeee...teknologi ni ade radiationnn..please they are sick....sick people have to rest not play with ipad...waaaa sedih miza...kenapa dulu mak ayah kita leh hidup tanpa bnda canggih2 ni tapi tetap pandai dan berjaya...why not baby yang zaman sekarang..

so mum dad...jom kita ubah....its better late than never...sebab keburukan teknologi yang terlalu canggih ni..terlalu banyak...cume orang terlalu leka dan asyik dengan keseronokan mereka lupa pada kesan yang makan diri kita sedkit demi sedikit...

fuhhhh....panjang lak bebel..hmmm soryy guys...not mean to bebel..but just for us to remind ourself and muhasabah diri kita...

our people nowdays kebanyakannya sakit....sakit teknologi dan sakit sikap...so jomla kita sama2 berubah demi masa depan dan kebaikan anak kita...

people may think i'm sooo too realistic..please do so dear...i dont mind...sebabnya..believe me bila bangsa ,agama kita masa akan datang semakin lama semakin sakit....bukan sakit fizikal..tapi sakit rohani..then you know...how bad it is...how suffer they are...how difficult to treat...

last but not least...soryy miza minta maaf...bebel camni dari hati yang kadang2 hanya mampu geleng dan nasihat..


1 comment:

Miss & Mr. W said...

thanks for sharing :)